Design Team

Ben Williams

Architect

Baker Design Group

Location

Norwood, MA

Client

Confidential

Type

Commercial (cafeteria)

Area

12,000 sqm

Project Year

2008

Photographs

Unknown

Consultants

BLW Engineers

The client, a leading international technology company, bridging the digital and analog world After constructing new state-of-the-art facilities throughout the world, they found that their existing cafeteria at their world headquarters was outdated and undersized.

The headquarters is a two-story office building, including a previous addition of a single-story light industrial facility, all cladded in brick with punched windows sprawled out over a 200,000 s.f. floor plate. When the lease was up for renewal, they took the opportunity to negotiate updating the cafeteria, including a new cafeteria addition to accommodate the growing employee population.

The cafeteria is located in the intersection between the building’s existing and original buildout, giving the design team an opportunity to develop a strategy to visually breakup the long span of the brick façade. While doing so, the design would pay respect to the existing architecture by incorporating the same brick. To open up the cafeteria to the sun, glass with a cantilevered sunscreen was incorporated. This design element, accompanied by metal panels, visually breaks up the existing façade and provides an opportunity to add new elements such as the possibility of a future building entry refresh.

Log in with your credentials

Forgot your details?